петак, 25. јануар 2019.

Umro reditelj Dušan Makavejev

In memoriam Odlazak velikog gospodina Maka

 Večernje novosti pre 10 sati
Preminuo Dušan Makavejev (1932-2019), legendarni autor koji je pomerio granice filma. Paskaljević: Srpska kultura ostala mu je dužna Cvetković: Živeo na svojoj dalekoj planeti
FILM je čudo i čarolija - kad uđeš u film, onda si već na "drugom svetu", i onda konstantno živiš u ta oba sveta. Ta čarolija stalno traje, sve vreme. Često misliš jedno, onda se setiš nečeg drugog, pa poludiš, dopisuješ... »

Dušan Makavejev: "Još uvek ne znam do kraja šta zaista znači umetnik"

B92 pre 14 sati
B92: Dušan Makavejev: "Još uvek ne znam do kraja šta zaista znači umetnik"
Čovek koga mnogi s pravom smatraju jednim od najvećih srpskih i jugoslovenskih sineasta, još od kada se prva nitratna rolna 1896. godine zavrtela u kafani "Kod zlatnog krsta", zauvek je napustio svet pokretnih slika.
Jedan od osnivača jugoslovenskog filmskog Crnog talasa, rođen u Beogradu 1932. godine, svoje prve filmske korake načinio je još kao dvadesetogodišnjak. Pedesetih godina prošlog veka, kao jedan od najistaknutijih članova... »

Kolege i prijatelji se opraštaju od Dušana makavejeva: Celog života je otvarao vidike novim generacijama! Bio je hrabar, neuhvatljiv, svoj...

 Kurir pre 14 sati
Srpski proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini. Kolege i prijatelji oprostili su se od jednog od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko. Srdan Golubović Veliki umetnik i divan... »

Umro reditelj Dušan Makavejev

 Politika pre 15 sati
Proslavljeni reditelj Dušan Makavejev umro je jutros u Beogradu u 87. godini, prenose mediji pozivajući se na izvore bliske porodici. Makavejev je rođen 13. oktobra 1932. godine u Beogradu a diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, prenosi Beta. Bio je jedan od osnivača... »

Preminuo reditelj Dušan Makavejev

 Danas pre 16 sati
Proslavljeni srpski reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu u 87. godini, prenosi N1.
Rođen 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić, prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao psihologiju i filmsku režiju. Pedesetih godina jedan je od najistaknutijih... »

Preminuo reditelj Dušan Makavejev

 B92 pre 16 sati
B92: Preminuo reditelj Dušan Makavejev
Reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, saznaje u Jugoslovenskoj kinoteci.
Slavni reditelj je rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko,... »

Preminuo reditelj Dušan Makavejev

 Dnevnik pre 16 sati
BEOGRAD: Reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. Godini, saznaje u Jugoslovenskoj kinoteci. Slavni reditelj je rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu.
Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: „Parada“ (1962), „Čovek nije tica“,... »

Preminuo proslavljeni reditelj Dušan Makavejev

 N1 Info pre 16 sati
Proslavljeni srpski reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu u 87. godini, prenosi RTS.
Makavejev je rođen 13. oktobra 1932. godine u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa. Svojim delima kritikuje trulo društvo, kako komunističko, tako i... »

Preminuo reditelj Dušan Makavejev

 RTV pre 16 sati
RTV: Preminuo reditelj Dušan Makavejev
BEOGRAD - Reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, saznaje u Jugoslovenskoj kinoteci.
Slavni reditelj je rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko,... »












Srpski proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini. Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu.

 Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić (1904-1987), prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom... »

Нема коментара: