недеља, 13. мај 2012.

TRINAESTI USKRŠNJI ROK MARATON

13.USKRŠNJI ROCK MARATHON
ŠABAC , 14/ 15 APRIL ,
KULTURNI CENTAR

Održan je i trinaesti Uskršnji Rock Marathon u Šapcu ! U dve maratonske rock večeri nastupilo je ukupno trinaest sastava iz Šapca , Rume i Beograda, uz naravno headlinere, valjevsku Invaziju i grupu Galeta i Najde iz Niša , koju su , usput , činili pored pomenute dvojice i Miša Stanimirović na basu te Vladan Božilović za bubnjevima .
U subotu , prve večeri dakle , čuli smo satave iz Šapca i gostujući, sastav Freak Out iz Beograda, koji je i otvorio ovogodišnji URM . Nakon njih , na stejdžu Kulturnog centra smo imali šabački sastav OTORINOLARINGOLOZI ( ORL ). Repertoar grupe je pored skinutih stvari grupa Pekinška patka, Subways i Nofx sadržao i jednu sopstvenu , autorskog tandema Božić/Mihajlović (Kokice na sto). Klasik pankrok sastav TOPALOVIĆI se predstavio u svom već prepoznatljivom stilu, tako da su uz dve numere šabačke OI pank grupe Pičke iz devedesetih (Šabac i Daj vina ) otprašili i autorske: Ratko Mladić svira u mom bendu, Komšija govno pandursko i Vodoinstalater .
PSYBOX group , predvodjen gitaristom Mikijem Katanićem ( ex Ništa ali logopedi ) se predstavio opusom stvari sa prvog i za sada jedinog cd albuma ( Brzina, Šećer devojka , Dogs Drives Cars , Olovke ..... ) . E, onda je zasvirao pankrok sastav SKEPSA i, blago rečeno uzdrmao sve prisutne . Mislim da je to jedini sastav koji se odvažio i na dva cd albuma ( drugi je još uvek imaginarni ) ima isključivo sopstvene stvari uperene protiv aktuelnih vlastodržaca ( Narod voli , Budžetlija , Proleterska , Sekuritatea, Standard, Sekte , PDV , Skepsa ..... ) . To da su posebna priča , da je svaki njihov nastup sa ovacijama dočekan , itekako stoji ......Naravno , svirke im uslovljavaju skidanjem sa repertoara odredjenih numera ( što je sasvim normalno u demokratski uredjenim društvima kao naše )a što se ovog puta nije dogodilo !!!!! DOBRO POLJE je kombinacija Šapčana i Beogradjana, sa naglaskom na čist ( možda i previše ) gitarski zvuk Gage Petronića , apsolutnog lidera u grupi koji je i napisao sve dobropoljske numere. Nosioci večeri , valjevski melodik hard rok sastav INVAZIJA , u svom , već prepoznatljivom i mnogo puta vidjenom izdanju su , malo je reći , ali oduševili maloborojne posetioce te prve večeri URMa . Valja svakako istaći da je iste večeri organizovani Prvi rock festival u obližnjem selu Drenovac , ali i paralelna svirka beogradske grupe Block Out u sali Narodnog pozorišta !!?!!?!??!!!! Šta reći , prećutati, preći preko svega, ne znam , ali obzirom na činjenicu da u institucijama mladih sede rock analfabete, koje su , usput, tačno znale kada će biti održan Urm , to i ne čudi da na površinu izbija ili je barem trenutno u vodjstvu opcija sujetnozlobnih ........Šabački THE FANTASY sastav prvi kreće u nedelju , i to je još jedan u nizu mladih , neafirmisanih , koji obećavaju , Urm je tu da im pruži šansu , iskoristili su je , odsvirali su Born To Be Wild, Tush, Odlazim ( Yu grupa ) ali i sopstvenu ’ Prepreka ’ !
ROCK’ROLL REVOLUTION su ostali na prošlogodišnjem nivou , čuli smo stvari . Tolerancija , Zabranjena ljubav , Ljubav prolazi znaj ..... ANEMONA je zasigurno grupa koju čine najmladji članovi , bend je do Urma zabeležio samo četiri nastupa , uz prisutnu nesgurnost i ne čudi repertoar zasnovan na isključivo skinutim stvarima poput : Olovka izgubljenog srca/ Six Pack , Maske / Osvajači , Ti me ne voliš / Negativ ..... Poznavajući dečake ne sumnjam da će ubrzo krenuti onim pravim, autorskim putem ......
DRUNK JACK iu Rume su za ovu priliku odsvirali numere grupe Motorhead ( We Are Motorhead , Ace of Spaces ...) ali i Drunk Jack / Illusionist !
Šabački CONVOY se odlučio za šezdesete : Jumpin’ Jack Flash , I Put Spel On You, My Generation, Sunshine Of Your Love , delovalii su prilično usvirano !
Sastav na koji svi tipuju , sastav koji već sada uživa znatan ugled iz razloga izvrsnih mladih instrumentalista, medju kojima prednjači mladi Luka Smiljanić solo gitarist grupe je , van svake sumnje REGRET , i može se sobodno reći da su pružili najozbiljniju , najzreliju svirku i pobrali zaslužene aplauze . N repertoaru imaju desetak autorskih numera , nadaju se izdavanju prvog albuma do kraja godine , ali su se tog 15. aprila odlučili za stvari grupe Megadeth ( Symphony of Destruction, Addicted To Chaos, Dread and The Fuggitive...... )
I, šta reći za MIDGARD , sedamnaest godina rada, dva albuma, svojevremeno najslušanija grupa u nas , trenutno privode kraju rad na trećem cd albumu, tog 15. aprila su odsvirali ovim redom stvari : Večna su polja Sunca , Nema više heroja , Seti se , Zauvek si moj greh , Ustani i ne daj se , Mi odlazimo ........Na koncu , nedelja , to drugo maratonsko veče , bez paralelno smišljenih svirki je privukla rekordan broj ljudi u sali na spratu KCa !
Ovogodišnji maraton su zaključili GALE i NAJDA . U prepoznatljivom maniru, sa toliko iskustva iza sebe , su za relativno kratko vreme ustalasali dvoranu Kult . centra , svirali su i pevali naizmenino stvari iz opusa grupa Smak i Kerber . Pridruženo pevanje se podrazumevalo , i to sve vreme svirke ! Šta reći , izuzev ’ Long Live Rock n Roll uz priznanje timu iz Kulturnog centra i direktoru Milošu Tojiću na besprekornoj organizaciji !

U Šapcu , 19. 04. 2012. godine
autor teksta: Živko Ivković

Нема коментара: