субота, 26. јун 2010.

OPS, blesnuo pa ponovo nestao

Smederevo, Srbija - Glumac, književnik, pravnik, doskorašnji direktor smederevskog Centra za kulturu, ekonomista, još uvek aktuelni direktor ovdašnjeg Centra za socijalni rad, moler, geometar i samo jedan koji se još uvek bavi muzikom. Ovako je izgledao sastav koji se nedavno popeo na binu bioskopa „Svetlost“ da Smederevcima oživi sećanja na grupu koja je poslednji put nastupala pre tačno 30 godina.
Bio je to muzički povratak u neko drugo vreme, pod nazivom „Mitovi i legende“, ali i susret dobrih prijatelja koji se decenijama nisu videli. Emotivno obojen, izvođači su koncert posvetili Dragoljubu Tasiću Tasi, jednom od zaštitnih znakova Radio Smedereva i grupe „Ops“, od čije su se prerane smrti ovog maja navršilo dve godine.
Krajem sedamdesetih rok je cvetao na ovim našim prostorima, svaki grad je imao grupu koja je bila favorit lokalnih ljubitelja muzike. U Smederevu je to bio „Ops“, punim imenom Pseudo pank cirkus grupe „Ops“, nastao iz Omladinskog pozorišta, kojem duguje i skraćenicu u nazivu. Za relativno kratko vreme „opsovci“ su, kombinacijom žestoke svirke, provokativnih tekstova i scenskih igrokaza, proisteklih takođe iz njihovih pozorišnih korena, osvojili Smederevo i krenuli dalje.
Posle nastupa na tada prestižnom Omladinskom festivalu u Subotici, 1979. godine, „Ops“ ubedljivo pobeđuje na Zaječarskoj gitarijadi. Ovo nadmetanje je u to vreme bilo odskočna daska za mlade sastave, koje je pobedniku gotovo izvesno garantovalo uspešnu karijeru na prostorima one dvadesetomilionske Jugoslavije. Godinu pre „Opsa“, recimo, tu je pobedila niška „Galija“. Mlade Smederevce je čekalo snimanje ploče, turneja... Kritičari su se utrkivali u hvalospevima, najavljujući im svetlu budućnost, veliku karijeru. Ali, očigledno, nije bilo suđeno, bend se rasturio. Tri člana su otišla u vojsku, dok su se oni vratili, neki od preostalih su batalili muziku, krenuli ili nastavili studije, poženili se, pozapošljavali… Umesto u studio i na turneju, grupa je otišla u legendu.
Kada se sve ovo zna, ne čudi da je bez ikakve reklame, bukvalno za dan, nestalo karata za njihov koncert. Prepuna sala bioskopa koji odavno ne radi, jedni do drugih sede sede glave i srednjoškolci. Na bini, s nešto manje kose i više kilograma nego pre 30 godina, gotovo isti sastav kojeg se ovi prvi sećaju, a drugi znaju samo iz priče, praši „Taksi rokenrol“, „Bluz guz“, „Ona a ni ja“, „Papiga“… „Ops“ je zvučao čak bolje nego nekada, za 30 godina i tehnika je otišla napred, a i oni su, očigledno, dobili na zrelosti. Šarenoj publici pred kraj koncerta više nisu bile potrebne neudobne bioskopske stolice, kao u stara vremena, kraj je dočekan na nogama.
- Uživali smo u probama, dok smo spremali ovaj koncert. Ono što je još važno je to što će posle ovoga svako od nas imati neki materijalni dokaz da je radio nešto, jer ćemo imati jedan lep snimak. Podelićemo ga svima koji su učestvovali u „Opsu“ i našim drugarima - kaže Slobodan - Boda Ninković, sada glumac, nekada frontmen „Opsa“.
Jovica Tišma, Bodin ortak u Pozorištu „Dečja zemlja“, kaže da su demantovali tvrdnje da nema više publike za ovakve stvari. Planova za dalje nemaju, ali se iskreni zaljubljenici u njihovu muziku nadaju da ih neće ponovo čekati tri decenije da bi uživali u dobrom roku.
(izvor ::: BLIC)

Нема коментара: