петак, 5. април 2019.

DA SE NE ZABORAVI.... MIRA VASILJEVIĆ..





Ivan Glišić / FACEBOOK

Tek sam sada saznao da je nedavno, u Domu za stare, u Beogradu, preminula moja velika prijateljica i koleginica po muzici, Mira Vasiljević. Ona je bila jedna od retkih dama u svetu estrade, uz Lolu Novaković, Nadu Knežević, Beti Đorđević. Sve su, nažalost, bačene na marginu, a u prvi plan su izbile silikonke, vulgarne i primitivne kraljice turbofolka, od kojih su neke dobile i NACIONALNU PENZIJU, koju troše na kockanje! OVA PENZIJA OD 5OO EVRA mesečno, IZ BUDŽETA KOG SVI PUNIMO RAZNIM NAMETIMA, NAMENJENA JE SIROMAŠNIM UMETNICIMA, VADE SE SILNE POTVRDE, PA NE ZNAM KAKO SU ONE DOBILE, I KRALJEVI TURBOFOLKA, KAD ZA JEDNO VEČE NASTUPA I ONI I ONE DOBIJU OD 2O HILJADA DO 7O HILJADA EVRA! A UZ TO IMAJU KUĆE, STANOVE, VILE, VINSKE PODRUME, BUTIKE, JAHTE... 

No, OK! 

Radoslav Graić i ja napisali smo 1983. pesmu u etno stilu 'Žubor voda žuborila', za crnogorskog pevača Mirka Rondovića. Pesma nije postigla uspeh, a on čak nije na ploči i kaseti stavio naša imena. 

No, čula ju je Mira Vasiljević, koja je imala grupu 'Đerdan'. Obratila se SOKOJ-u, agenciji za zaštitu autorskih prava, i oni su je uputili na Radoslava Graića i na mene. Zamolila nas je da joj damo notni materijal i stihove, uz još jednu molbu. Da pesma sada bude za ženski glas. I ja otuda izmenim, pa umesto o mladoj momi, kako je pevao Rondović, stavim da ženska grupa Đerdan i Mira pevaju o mladom momku. Ova verzija je postigla veliki uspeh i od tada do danas ima je više od 70 izvođenja, što etno grupa, što vokalnih solista, pa je čak i na repertoaru jedne francuske etno grupe, brat i sestra su je snimili, i to na našem jeziku. I retko ko je stavio autore, stoji- izvorna narodna, jer tako grupe i pevači ne plaćaju tantijeme i sve stavljaju sebi u džep kad gostuju na tv, radiju ili kad imaju koncerte. Evo postavke ove pesme od strane Produkcije PGP, gde su, za divno čudo, naveli autore... No, ne hvala njima, jer i o njima nemam lepe reči, jer su odbili Dušana Radića, meastra klasične muzike, koji je komponovao muziku za mnoge prve naše filmove, i koji je ponudio stvari za horove, na moje stihove. Rekli su: Ko će to da sluša i da kupi?!

 Zato, HVALA velikoj MIRI VASILJEVIĆ..

Нема коментара: