четвртак, 6. новембар 2014.

ČOVEK KOJI SE NIJE PLAŠIO TITA




Krcuna je smrt odvela u legendu; građani Srbije su plakali za njim a posle smrti Srbi su u Penezića učitavali i vlastite želje i ono što bi oni voleli da je on bio.
Ko je zapravo bio Slobodan Penezić Krcun?
Hleb i otrov, kako ga je nazvao Dragoljub Jovanović, Mlad, lep i krvoločan, kako ga je opisao Predrag Matvejević, najveći Srbin u komunističkoj vlasti Druge Jugoslavije, kome je baš borba za interese Srbije došla glave ili poslušnik partije koji je Srbin postao tek posle smrti?
Da li je Slobodan Penezić zaista bio jedini čovek koji je Brozu sve smeo da kaže u lice, kako se menjao njihov odnos od hapšenja Živojina Pavlovića i Draže Mihailovića do 1961, kada Penezića nije bilo u prvim redovima na proslavi 20. godišnjice ustanka u njegovom Užicu?
Kako to da je čovek koji je bio šef ozloglašene tajne policije doprineo osvajanju slobode u kulturi, umetnosti i na univerzitetu? Ali i izgradnji stadiona Crvene zvezde, čiji je bio strastveni navijač?
Naposletku, znamo li 50 godina kasnije da li je Slobodan Penezić stradao u saobraćajnoj nesreći ili je u pitanju bila politička likvidacija?

Нема коментара: