четвртак, 10. јул 2014.

TV drama za decu "Kost od mamuta" (1979)


TV drama za decu "Kost od mamuta" scenariste Gordana Mihića, reditelja Slobodana Šijana, 
u glavnoj ulozi Slavko Štimac

 U "Politici", 19. februara 1980. godine, u svom osvrtu na dečju TV dramu emitovanu tri dana ranije na programu TVB, kritičar Olga Božičković piše:

"Kost od mamuta naziv je dramske premijere namenjene deci. Autor teksta je Gordan Mihić, a reditelj emisije Slobodan Šijan. Ova dramska igra priča priču o petnaestogodišnjem dečaku, njegovim lutanjima između poziva koji ne ume da odabere, koji mu ne odgovaraju (od škole je već davno digao ruke) i snova o pevačkoj karijeri. Lik tog momka koji je u sukobu sa svima, a najpre sa samim sobom, tumači Slavko Štimac... Nažalost, ima u ovoj dramskoj igri nečeg od samog početka neprirodnog i usiljenog... Sve se dešava kao usputno, proizvoljno, bez međusobne povezanosti. Dramska radnja se na nekakav čudan način raspada i osipa umesto da se skuplja i steže..."

Ne deleći ovakvo mišljenje kritičara, 16. maja 1980. gledateljka Vera Vučić iz Novog Sada, piše uredništvu "TV Novosti":

"Poštovana redakcijo, u ime moje unuke i svoje, želim da predložim da se ponovi emisija Kost od mamuta. Pošto često reprizirate pojedine emisije, nadam se da nije nemoguće da ponovite i ovu. Vas molim da u programu to vidno naznačite, kako ne bismo propustili da je vidimo."

Uloge:
Slavko Štimac, Đorđe Balašević, Danilo Bata Stojković, Vesna Čipčić, Mića Tomić, Ljiljana Šijački Bulatović, Ivan Bekjarev, Ljubomir Ćipranić, Žarko Bajić, Melita Bihalji, Živko Vukojević, Nina Radovanović, Slavko Pešić, Predrag Milenković, Mira Nikolić, Petar Lupa, Bogdan Jakuš; učestvuje VIS "Pekinška patka"

- Scenarista Gordan Mihić, pisac teksta i muzike Đorđe Balašević, muzički saradnik Bojan Hreljac, snimatelj zvuka Slobodan Rakovčević, asistent Zoran Kovačević, sinhronizacija Miodrag Ž. Vučković, montažer Bojana Subota, direktor fotografije Duško Stefanović, reditelj Slobodan Šijan, urednik Vladimir Andrić

- Premijerno emitovano 16.02.1980,
 Redakcija programa za decu, urednik Olga Vlatković; 
Reprizirano 06.10.2008. u "Trezoru".

Нема коментара: