петак, 11. јул 2014.

In memoriam: Drugi vek, Bora Todorović - zauvek glumac


Povodom smrti našeg velikog glumca Bore Todorovića, Redakcija za kulturu i obrazovanje RTS prikazuje emisiju Drugi vek posvećenu ovom izuzetnom i neponovljivom umetniku.

Iako je voleo da kaže da su mu pozorište i televizija primarni i da na filmu nema dovoljno dobrih uloga, Bora Todorović je u sedmoj umetnosti bio uspešan više od pet decenija. Debitovao je 1956. kod Bojana Stupice u filmu "U mreži", zatim je naredne godine igrao u "Malom čoveku" Žike Čukulića da bi posle osmogodišnje pauze zaigrao kod Joce Živanovića u filmu "Gorki deo reke" i kod Miće Popovića u "Roju" i "Delijama". Ipak, prvu veliku filmsku ulogu imao je u ratnoj drami "Koraci kroz magle" 1967. Žorža Skrigina.
I onda još jedna osmogodišnja pauza koju Bora Todorović provodi ispred TV kamera. Igrao je u tom slavnom periodu Televizije Beograd u dvadesetak TV filmova i u deset TV serija od kojih su mnoge u analima televizije. Odigrao je tada nečije dve ili tri karijere u tempu koji samo moć vrhunskog talenta mogla da izdrži.
I otela bi ga televizija zauvek da se nisu pojavili praški đaci. Najpre ga Paskaljević uzima za "Čuvara plaže u zimskom periodu", a potom slede uloge u "Nacionalnoj klasi", "Ko to tamo peva", "Posebnom tretmanu"... Nisu to bile velike role, ali se pamte i u tom utiskivanju u opšte pamćenje je apsolutno Borino majstorstvo.
Ubrzo je usledio Todorovićev raskošni filmski serijal Aleks Rosinjol u "Mister Montenegru", Đenka u "Maratoncima", Pik u "Balkan ekspresu", uloge u Balkanskom špijunu", "Domu za vešanje", "Andergraundu", i konačno u "Profesionalcu" i "Svetom Georgiju". Gde je Dušan Kovačević tu je najčešće i Bora Todorović kome je i Gordan Mihić podario divne filmske i TV uloge.
Pa kad se podvuče crta on je bio neodoljivi snalažljivac, lik sa bezbroj života, prevarant i laki luzer, uvek na ivici sreće i tuge, nikad potpuno u njima, glumac koji vas istinama i lažima, a nikad ne znate šta je u pitanju, uverava u sve što želi. U sve što mu je zadatak. Protiv njega jednostavno - nema odbrane. Pre dve godine objavio je da prestaje da se bavi glumom ali smo se nadali da će se predomisliti.
U emisiji "Drugi vek" Bora Todorović sa skromnošću i ponosom govori o svojoj filmskoj karijeri, posebno o odnosu prema rediteljima, prema scenarijima, a naročito o osećaju za meru i trenutak koje glumac uvek mora da ima.
Urednik i autor je Nebojša Popović, snimatelj Vasko Vasović, a montažer Mirjana Mitrović.

Нема коментара: