уторак, 13. август 2013.

Miša Blam: Sačuvao sam istoriju džeza

Prvi kornet Duška Gojkovića, klarinet Miće Markovića, prva violina Rafaila Blama, trombon Zvonimira Skerla čine vredan deo postavke Muzeja džeza Miše Blama, čijim će otvaranjem u niškoj galeriji „Salon 77” 13. avgusta biti otvoren Nišvil džez festival.
Ubedljivi poznavalac džeza i jedan od najboljih kontrabasista na ovim prostorima Mihailo - Miša Blam tokom cele karijere koja i dalje traje prikupljao je arhivsku građu, ali i artefakte vezane za džez u Srbiji.
- Već nekoliko decenija unazad se trudim da se o džezu u Srbiji ne ispredaju legende, već da se dičimo činjenicom da smo između dva svetska rata bili muzički aktuelni u nivou evropske muzičke avangarde, kaže za „Blic“ Mihailo Blam. 
Mihailo Blam je svoju kolekciju sastavljao sa velikim žarom. Pomagali su mu i prijatelji.



- Duško Gojković i Mića Marković su mi poklonili svoje vredne istrumente. Gojkovićev kornet na kojem je učio da svira džez i legendarni Markovićev klarinet simbolizuju vreme u kojem su njih dvojica uspeli da vrate modernu pop kulturu u Beograd posle Drugog svetskog rata - priča Blam.


Kaže da poseban odnos ima prema violini svog oca Rafaila na kojoj je svirao džez daleke 1927. godine. Bio je inženjer, ali je mnogo cenio modernu muziku.


- Za sve poštovaoce džeza posebno mesto u postavci mog džez muzeja predstavlja i trombon legendarnog dirigenta Big Benda Zvonimira Skerla - kaže Blam. 

(izvor --- BLIC)

Нема коментара: