среда, 8. август 2012.

Odlazak plivačke legende: Preminuo Veljko Rogošić

(Photo: www.dalmacijanews.com)

Slavni plivački maratonac Veljko Rogošić preminuo je u utorak popodne u 72. godini u splitskom Kliničko-boklničkom centru posle teške bolesti

Svojom plivačkom karijerom Rogošić je obeležio živote kako mladih tako i starih naraštaja. Bio je najstariji plivač i prvi hrvatski sportista koji je preplivao La Manche pre osam godina, dok se oni nešto stariji diljem bivše Jugoslavije sećaju Rogošićevih svetskih uspeha.

Rogošić je bio četverostruki prvak sveta i višestruki svetski rekorder u etapnom plivanju, čak sedam puta proglašen je najboljim svetskim maratoncem. Prethodno je prvi preplivao Brački, pa Viški kanal.

Bio je član splitskog plivačkog kluba "Jadran", gde je i započeo karijeru i za koji je plivao od 1959. do 1973. godine, a nakon toga se posvetio maratonskom plivanju. Godinu dana nakon što je preplivao La Manche, Rogošić je 2005. godine preplivao hiljadu kilometara od Savudrije do Prevlake.

Za reprezentaciju SFRJ nastupao je 203 puta, 142 puta je bio državni prvak, a 51 put je obarao državne rekorde u disciplinama slobodno 1.500 metara i 400 metara, mešovito na 400 metara i 200 metara, te na 200 metara delfinovim stilom.

U bogatoj i dugačkoj karijeri, poduhvatom se smatra kada je u 67. godini 2008. preplivao 171 kilometar od Sicilije do Tunisa, za šta mu je trebalo nešto više od 50 sati. Izjavio je da mu je to bio najteži zadatak u plivačkoj karijeri.

Prema izjavi Joška Berketa, gradonačelnika Kaštela, Rogošićevog rodnog grada, slavni se plivač, uprkos teškoj bolesti, spremao da zapliva u Tihom okeanu.

Veljko Rogošić rođen je 21. jula 1941. godine u Kaštel Lukšiću, gde će biti i sahranjen. Vreme sahrane biće objavljeno naknadno.


(izvor -- e-Novine)

Нема коментара: