четвртак, 29. октобар 2009.

Napisao prvu lokalnu rok enicklopediju


Šabac
 
 Rokera Živka Ivkovića znaju svi koji žive za ovu vrstu muzike, ne samo u Šapcu i Srbiji već i na području bivše SFRJ. Kolekcionar je blizu 4.000 nosača zvuka, a po broju specijalizovanih domaćih i stranih rok magazina i literature mnogi veruju da je prvi u našoj zemlji. Napisao je deset, mahom on-the-road romana, a Šapčani vole da ponosno istaknu da je Živko autor prve lokalne rok enciklopedije u Evropi. Pisao je i za rok magazine, a njegov intervju sa "Goblinima" našao je mesto u publikaciji "YU rock intervjui". Jedan je od osnivača šabačkog rok festivala.
- U kući više nemam mesta gde da odlažem toliku dokumentaciju. Sve mi je razbacano po sobama, kuhinji, ima nešto i iza zamrzivača. Sin me moli da mu oslobodim sobu, da se rešim ploča i magazina, a meni ne pada na pamet da bacim ono što sam decenijama skupljao - priča Živko Ivković i dodaje da su mu supruga Jelena, ćerka Tamara, sin Ivica, unuke Ivana i Nataša i rokenrol smisao života.
Živkova ljubav prema roku traje preko četiri decenije. Po tome je prepoznatljiv i u regionu. Živko priča da je zbog muzike i hipi pokreta, s kojim se poistovetio, bio na udaru kritike u školi. Ipak, to ga nije sprečilo da se saživi sa rok kulturom koja je kod nas, kako kaže, ostavila malo sledbenika.
U enciklopediji "Od Čivija do Goblina" pedantno je napisan nastanak i razvoj šabačke rok scene, čemu je Živko bio svedok. Sa druge strane, njegovi on-the-road romani nezaobilazno su štivo mladim naraštajima koji žele da sa hartije dožive jedno vreme kada je hipi pokret napravio revoluciju i kada se živelo za koncerte i singlove rok grupa.
- Rok muzika je donela emocije. Sada te emocije neko naziva energijom, što nije isto. Sećam se da sam sa nestrpljenjem čekao treći u mesecu kada izlazi magazin "Džuboks" – priča Ivković.
S prijateljem i sugrađaninom Ganetom Đokićem teških devedesetih godina pokrenuo je šabački rok festival, na kojem su nastupali lokalni demo-bendovi. Da je tih godina, za koje se vezuje nastanak turbo folka, rok muzika bila u nekoj vrsti ekspanzije govori podatak da je na festivalu nastupalo preko 20 šabačkih rok, hevi metal i pank bendova. Uz pomoć tog festivala proslavili su se "Goblini", "Nista", ali "Logopedi" i "Midgard".
- Interesovanje je bilo toliko da smo Gane i ja bili u panici kako tehnički da odradimo festival. Trebalo je to sve ozvučiti, organizovati bendove, stisnuti publiku u prostor tadašnjeg Doma omladine. Na moje razočaranje, sada je drugačije. Bio sam među onima koji su mislili da će demokratske promene pozitivno uticati na andergraund scenu, ali sam pogrešio - ističe ovaj poznati roker i dodaje da je u našoj zemlji ostalo malo ljudi koji su, kako kaže, besmrtni rok promoteri. Kada priča o njima u prvi plan stavlja Branka Marušića Čuturu, osnivača rok scene u Jugoslaviji. Naravno, tu su i Branimir Lokner, Goran Živanović, Aleksandar Žikić i braća Rogošić.
Pored enciklopedije u kojoj su mesto našli svi bendovi koji su prodefilovali šabačkom scenom, napisao je i publikaciju "Šabac u senci džeza 1934-2004" povodom šest decenija postojanja džez scene u ovom gradu. Sada priprema novi roman koji planira da izda naredne godine. U njemu će se naći grupe kao što su "Kameleoni", "Krvna grupa", "Invazija", "Korni grupa", "Sjene"...
(izvor --- BLIC, BG)

Нема коментара: