среда, 21. април 2010.

Tigar sa Miljacke

Hamdija Ćustović je rođen 29. juna 1946. godine u Novom Sadu, a odrastao je u Sarajevu. Dio svog života proveo je i u Beogradu, Zagrebu i Splitu, ali je muzičku karijeru započeo u Sarajevu.
Dobio je nadimak "Tigar sa Miljacke", jer je pjevao gotovo isto kao njegov tadašnji uzor Tom Jones nazvan "Tigar iz Welsa". Hamdija Čustović je pjevao "Delilah" i druge hitove svoga idola. Nastupao je sa grupama kao što su: Indexi, Pro Arte, Coco, Specijal Faktor i Splitski batali. Zatim počinje njegova solistička karijera i nastupi na sarajevskom festivalu "Vaš šlager sezone", Opatijski i Splitski festival, "Beogradsko proleće", Festival u Subotici.
Sarađivao je sa kompozitorima i muzičarima kao što su Đorđe Novković, Kemal Monteno, Goran Bregović, Nikola Borota, Stipica Kalođera, Ismet Arnautalić, Fadil Redžić, Omer Pobrić, Džemo Novaković i drugi. Pored nastupa po cijeloj bivšoj Jugoslaviji Hamdija Čustović je nastupao i u inostranstvu. Održao je veliki broj humanitarnih koncerata, kako za bivšu Jugoslaviju tako i za Bosnu i Hercegovinu, te je dobitnik mnogobrojnih priznanja, plakata i zahvalnica. Omer Pobrić ga je ubijedio da je on "rođeni narodnjak". Rezultat toga je serija novokomponovanih pjesama: "Idi, idi tugo iz života mog", "Ljiljana", "Ko sad ljubi tvoje oči plave" i drugih. Nastupao je na festivalu narodne muzike Ilidža.
Hamdija Čustović 1991 godine dolazi sa suprugom i kćerkom u Njemačku gdje se nastavlja baviti muzikom. 1997. godine seli se u SAD, gdje i danas živi. 10.7.2009 objavljen je novi album u produkciji Hayat.(izvor -- VIKIPEDIJA)

Нема коментара: