среда, 23. септембар 2009.

Štulić u napadu na bivše kolege

Štulić u  napadu na bivše kolegeTvorac i frontmen legendarne novotalasne grupe „Azra” Branimir-Džoni Štulić je u svojoj stihovanoj autobiografiji „Smijurijada”, koja će se sredinom oktobra pojaviti u izdanju beogradske kuće „Plato”, žestoko napao svoje bivše muzičare bubnjara Borisa Lajnera i basistu Mišu Hrnjaka.
Istovremeno sa izdanjem Džonijevih sabranih dela u četrnaest knjiga, Boris Lajner i Mišo Hrnjak zasviraće ponovo zajedno na koncertu „Pozdrav Azri” 15. oktobra u beogradskom Domu omladine. Lajner je najavio kako je povod za ovaj koncert obeležavanje trideset godina od kako je bend Branimira - Džonija Štulića objavio prvi singl „A šta da radim/Balkan”, oktobra 1979.
U „Smijurijadi” Džoni je vrlo eksplicitno opisao svoj stav prema Lajneru, Hrnjaku i njihovom „Azra tribute bandu”.
- Od početka rata nisu više plaćali ni ranijeg, socijalističkog džeparca, zato su u rat i pošli, lažu i kradu i to treće što iz toga proizilazi, i sjajno se nadopunjuju Lajnerovim „Pozdravom Azri”. Rekao bi Homer kako samo rđa rđu nađe jer i Lajner je od 1994. održao sto pedeset nastupa s mojim pesmama, što meni tvorcu donosi 150.000 evra - piše Džoni o Lajneru.
U sledećem pasusu žestoko se obrušio na Lajnerov dug prema njemu.
- Koje je nit platio, nit namerava, ali zato potpisuje peticije protiv Tompsona, iako se dva puta na početku rata u društvu Pike Stančića zalagao na radio-stanicama da mi se na čelo ureže šahovnica - piše gnevni Džoni iz svog dalekog utočišta u Utrehtu.
Dalje Džoni objašnjava kako je on tvorac „novog vala”, a da Lajner i Hrnjak samo lešinare njegov opus. Optužuje Lajnera da je svirao u „Vješticama”, ali nije njima napravio „tribute band”, već Džoniju kako bi uzimao pare. Džoni tvrdi da su sve muzičke deonice koje su odsvirali Lajner i Hrnjak bukvalno njegovo autorstvo jer im je diktirao šta da sviraju.
Boris Lajner u svojoj karijeri svirao je u grupama „Azra”, „Haustor”, „Vještice”, Šo!mazgoon” i u raznim drugim projektima, a 2001. godine je već nastupio u beogradskom KST-u na koncertu „Pozdrav Azri”, na opšte oduševljenje brojne publike. Nakon toga je 2002. u Zagrebu na sličnom koncertu „Džoni, vrati se” izložio bistu Džonija Štulića koju je sam izvajao.
Džoni je to prokomentarisao: „Lajner je taj koji je postavio onu bistu na pozornicu jer bi on i hteo da budem mrtav”, a Lajner je na to izjavio: „Mi pravimo kult njegove ličnosti, a ne želimo da ga pokopamo”. Inače, njih dvojica od 1991. godine nisu u kontaktu.
- Kao i na sve ostalo. On je „čovek protiv svega”. To mu je životni moto. Kad smo počinjali s tim koncertima, prvo je dao svoj blagoslov, a onda se nakon par meseci predomislio i rekao da njegovo delo ne može na taj način da se prezentuje, bio je protiv. Hteo je da sve zaustavimo - izjavio je Boris Lajner i dodao tada da nije upućen u to da li su honorari za autorska prava isplaćeni:
- Znam da mu je Jura Pađen, koji je s njim bio neko vreme u kontaktu, u nekoliko navrata pokušao da pošalje taj novac, a i javno je rečeno s Hrvatske televizije da se novac uredno isplaćuje i čekaju ga u banci na računu. Ja ne znam kako se to pravno rešava - ispričao je Lajner.

Koncert u Domu omladine --- Ritam sekcija originalne postave kultne zagrebačke grupe „Azra” Boris Lajner i Mišo Hrnjak zasviraće ponovo zajedno na koncertu „Pozdrav Azri”, 15. oktobra u beogradskom Domu omladine. Povod za ovaj koncert je obeležavanje 30 godina od kako je bend Branimira - Džonija Štulića objavio prvi singl „A šta da radim/Balkan”, oktobra 1979, jedno od najznačajnijih i najuticajnijih izdanja jugoslovenskog rokenrola. Štulića će na koncertu zameniti ne manje intrigantna ličnost novog talasa - nekadašnji pevač „Prljavog kazališta” Davorin Bogović. (izvor -- BLIC, Beograd)

Нема коментара: