четвртак, 2. јул 2009.

Preminuo Karl Malden

Malden je rođen kao Mladen Đorđe Sekulović 22. marta 1912. godine u Čikagu, od majke Čehinje i oca Srbina. Porodica se tokom Velike depresije preselila u grad Geri u Indijani, odakle je inače nedavno preminuli Majkl Džekson.

Napustio je posao u lokalnoj železari 1934. kako bi se vratio u Čikago i upisao časove glume u "Gudmen teatru", gde je proveo nekoliko godina pre nego što je otišao u Njujork.

Prvu ulogu na Brodveju imao je 1937. godine, posle čega je njegovu karijeru na kratko prekinuo Drugi svetski rat. Malden se vratio glumi početkom 50-ih godina, kada je i zaslužio Oskara za ulogu Miča u filmu "Tramvaj zvani želja". Nakon niza filmova, Malden je dobio ponudu da glumi poručnika Majka Stouna u TV seriji "Ulice San Francska", u kojoj mu je partner bio Majkl Daglas. Malden je stekao možda i najveću popularnost ovom ulogom, a bio je nominovan i za nekoliko nagrada za ovu seriju.

Malden je 2003. godine nagrađen nagradom za životno delo Udruženja filmskih glumaca SAD, a za doprinos filmskoj industriji otkrivena je i zvezda sa njegovim imenom na Bulevaru slavnih. Bio je predsednik Akademije za filmsku umetnost i nauku od 1989. godine do 1992. godine.

Malden se 18. decembra 1938. godine oženio Monom Grinberg, koju je upoznao na časovima u "Gudmenu", i bio je sa njom do kraja života, što je jedan od najdužih brakova u istoriji Holivuda.

Iza sebe je ostavio dve ćerke, Milu i Karlu, koautorku njegove autobiografije "When Do I Start", kao i tri unuke i četvoro praunučića.

Нема коментара: