уторак, 23. јун 2009.

Beogradski fantom


„Beogradski fantom“ je domaći film snimljen 2009. godine u režiji Jovana B. Todorovića. Glavne uloge tumače Milutin Milošević, Marko Živić i Radoslav Milenković.
Film govori o Vladi Vasiljeviću, Beograđaninu koji je 1979. godine ukrao beli „porše-targa 911-s“, a zatim desetak večeri izluđivao miliciju svojim vratolomnim vožnjama ka Slaviji. Za vreme službenog boravka predsednika Tita na Kubi 1979. godine, pažnja prestonice bila je usmerena ka „fantomu iz belog poršea“. Misteriozni vozač koji je u ukradenom automobilu jurio trgom Slavija praveći u ponoćnim satima pravi spektakl, neprekidno je uspevao da utekne miliciji. Preko radija javno je pozivao policiju da ga uhvati, što je prvi opozicioni čin u posleratnoj Jugoslaviji. Više desetina hiljada ljudi izlazilo je na ulice da ga podrži.(izvor -- VIKIPEDIJA)
(...)
Vlada Vasiljević, je pre nego je došao u CZ, bio popularan u Beogradu po svojim vratolomnim vožnjama od Slavije do Kalemgdana ukradenim "poršeom 944" Gorana Bregovića. Crveni auto je leteo 200 kilometara na sat, što je dovodilo do ludila saobraćajnu policiju. Narod je zbog toga što je Vlada bio neuhvatljiv ovom momku dao nadimak Fantom.
Kada je uhvaćen u zatvoru se ponašao izuzetno korektno, poštujući kućni red. Bio je srednjeg rasta i svakodnevno je radio sklekove, da bi bio u fizičkoj kondiciji. Nekada su mu na leđima sedela i četvorica robijaša. Iako divovski jak Fantom nije koristio silu. Ipak, mi čuvari smo zazirali od njega, a kriminalci su ga poštovali iako nije bio čovek njihove sorte. Mića Dandara, Fantom, Roman Todorović i Ranko Rubežić bi, kada se skinu goli u dvorištu, izgledali kao rimski gladijatori.
Jednog dana, posle posete njegove sestre, Vlada Vasiljević je kroz šuber pobegao iz CZ-a. Tri dana kasnije se sam vratio u zatvor. Rekao nam je da je morao da obavi još jednu noćnu vožnju, da policajci ne misle da su ga pobedili. Za kaznu je dobio 30 dana u samici. Posle toga Fantom je bio zatvorenik bez mane.
Izašao je na slobodu, ali je stradao u jednoj staroj "ladi", kada je sleteo sa druma kod Požarevca. (izvor -- Forum B-92)

Нема коментара: