четвртак, 19. март 2009.

Preminula pevačica Mara Janković


Jedna od najcenjenijih pop i džez pevačica na prostorima bivše Jugoslavije Mara Janković preminula je u Beogradu u 84. godini.
Rođena 8. marta 1926. godine u Zemunu, Mara Janković je od 50-ih godina prošlog veka pevala u vokalnoj grupi Predraga Ivanovića.
"Po mom mišljenju, bila je prva džez pevačica u SFRJ, i već 1946. godine je nastupala u Ljubljani sa dirigentom Bojanom Adamičem, koji je pisao aranžmane za nju", izjavio je Ivanović za agenciju Beta.
Ivanović je rekao da je Mara Janković počela sa njim da sarađuje od 1952. godine, i da je u Vokalnom kvartetu ostala do njegovog raspada 1974. godine.
Ta grupa je, između ostalog, ostala upamćena po izvođenju pesama "Devojko mala" i "Pod sjajem zvezda" u filmu "Ljubav i moda", iz 1960. godine.
Mara Janković je nastupala i solistički, održavši veliki broj koncerata sa Velikim džez orkestrom Radio Beograda, pod dirigentskom palicom Vojislava Bubiše Simića.
"Imala je zlatan glas. Divio sam se njenom akcentu srpskog jezika", rekao je Ivanović. "Bila je dobar radnik i drug. Ceo život je bila vesela i raspoložena, vesela i kad je plakala, a plakala je samo u seti. Svi smo je voleli", rekao je Ivanović. (izvor -- RTS, BEOGRAD)

Нема коментара: