петак, 24. јул 2015.

Crni Biseri (1963-1980)

Vokalno instrumentalni sastav „Crni biseri“ je formiran 1963. godine na Vračaru neposredno posle formiranja grupe Zlatni dečaci. Oni su kao grupa svirali drugačiju muziku pa su i nazivom grupe to želeli da svima stave do znanja, a naročito komšijskoj grupi – grupi iz kvarta – Zlatnim dečacima. Ime grupi su dali po naslovu poznatog filma iz pedesetih godina - Crni biseri - filma o mladim delikventima. Odmah po osnivanju svirali su Beat, a kasnije prelaze i na ritam i bluz

Počeli su u Smiljanićevoj ulici u Beogradu u sali mesne zajednice gde su svirali sredom, subotom i nedeljom. Kasnije su nastupali i u Domu omladine u Beogradu, a na letnjoj turneji su punili terasu hotela Mimoza u Tivtu, Crna Gora.

Prvi singl objavljuju aprila 1966. godine. Pored obradi, na ploči se nalazi i jedna autorska kompozicije Vlade Jankovića Džeta - Ne odlazi.

Pobednici su na beogradskoj Gitarijadi 1967. godine, a snimali su i u filmovima „Kad budem mrtav i beo“ i „Višnja na Tašmajdanu“. Snimili su mnogo materijala za Radio Beograd i nekoliko spotova za TV Beograd. U periodu od 1965. godine do 1975. godine su bili na turnejama po Malti, Maroku i Tunisu.

Grupa je rasformirana 1980. godine.
preuzeto sa - VIKIPEDIJA

Нема коментара: