четвртак, 30. новембар 2017.

IVICA KRAJAČ


Ivica Krajač, skladatelj i redatelj, rođen je 2. travnja 1938. u Beogradu. Potomak je dviju najstarijih senjskih patricijskih obitelji (Hreljanović/Krajač). Kao mladi zaljubljenik u glazbu, a opčinjen kazalištem, njegov životni put iznenadno kreće neočekivanim smjerom: s prijateljima i kolegama iz škole i sa športskih terena, osniva 1957. godine – vokalni kvartet 4M, koji ubrzo postaje glavnom atrakcijom hrvatske estrade. Putuju svijetom i osvajaju ljubitelje pop-glazbe i zabave duhovitošću svojih glazbenoscenskih minijatura. Kvartet 4M postaje i do danas ostaje kultnom grupom hrvatske zabavne glazbe, te 1995. godine postaju i dobitnicima najveće nagrade PORIN za životno djelo(«…izuzetni doprinos razvoju televizijske zabave»).
Ivica Krajač član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva dramskih umjetnika te Zajednice hrvatskih umjetnika, s visokim statusom priznatog umjetnika.

Nakon dugogodišnje blistave estradne karijere vraća se svojoj prvoj ljubavi-kazalištu. Završava studij glazbe na Pedagoškoj akademiji a zatim i studij kazališne režije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Koste Spaića, jednog od najvećih redateljskih imena hrvatskoga glumišta, čiji je dugogodišnji suradnik i asistent. Premda diplomirani dramski redatelj, zbog svoje dotadašnje glazbene usmjerenosti, 1983. godine otvaraju mu se vrata Opere HNK u Zagrebu u kojoj djeluje kao operni redatelj. Potpisuje režije 30-ak velikih ansambl-predstava svjetske operne i dramske literature, od Verdija, Puccinija, Bellinija, Rossinija i Donizettija do Shakespearea, Nestroya, Cervantesa i drugih.

Osim intenzivnog rada na kazališnim režijama, bavi se skladanjem zabavne glazbe i šansone, pisanjem poezije, stihova za zabavnu glazbu, scenarija za filmove i televiziju te je dugogodišnji suradnik Hrvatske radiotelevizije kao scenarist i autor.

Prevodi dramsku literaturu s engleskog, njemačkog i ruskog jezika, a osobitu popularnost stječe kao libretist i koautor (s Karlom Metikošem i Miljenkom Prohaskom) hrvatskih kultnih rock opera Gubec-beg i Grička vještica, te trećim dijelom Zagrebačke pop-rock trilogije Crna kraljica (koautor Zlatko Tanodi), koja je doživjela svoju praizvedbu u ožujku 1995., te velikim uspjehom kod publike nastavila sjajnu tradiciju zagrebačke škole mjuzikla i rock-opere.
 (izvor - Croatian pop music)


Нема коментара: