четвртак, 29. јануар 2009.

Bisera Veletanlić: Dečak taj [1967]

Bisera Veletanlić rođena je 15. septembra 1942. u Sisku a poreklom potiče iz Bosanske Krajine (verovatno iz Bosanske Krupe ili Bosanskog Novog) odakle joj potiče otac.
Bisera je, kao i njena sestra Senka, počela da peva još u detinjstvu, već u osmoj godini. Pevala je, najpre, samo narodne pesme. Kasnije, u srednjoj školi, zavolela je i zabavnu muziku i počela da peva na školskim priredbama. Završila je srednju ekonomsku školu u Zagrebu. Jedno vreme je učila solo pevanje i violinu u srednjoj muzičkoj školi.
Prvi put je pevala javno 1960.godine u jednoj od emisija "Mikrofon je vaš". Na zagrebačkoj televiziji je debitovala 1963.godine u duetu sa Senkom, a zatim je još dva puta snimala za emisiju "Muzički TV magazin". Često je nastupala na zabavnim priredbama Produkcije gramofonskih ploča RTB.
U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri snimila je veliki broj nezaboravnih pesama, koje su obeležile čitav jedan preriod u jugoslovenskoj muzici. Bila je aktivni učesnik, i redovno je odnosila prve nagrade stručnog žirija na festivalima "Opatija", "Vaš šlager sezone", "Beogradsko proleće", "Zagrebfest", "Split", "MESAM", a nastupala je i na domaćim izborima za Pesmu Evrovizije.
Najuspešniju saradnju, ostvarila je sa Kornelijem Kovačom i drugim beogradskim autorima, a snimala je i sa Arsenom Dedićem (Prozor, Vaš šlager sezone '74, Što još nikom' nismo dali - MESAM '88)) i Goranom Bregovićem (Šta ću, nano, dragi mi je ljut - Hit parada '75).
Osim muzikom, Bisera Veletanlić bavila se i glumom (filmovii i TV serije - npr. Ljubavni život Budimira Trajkovića)) i slikarstvom. Njen se muzički stil može opisati kao mešavina velegradskih šansona, domaćih šlagera i jazza.
Tokom 45 godina karijere snimila je pregršt singl ploča. (izvor - SVASTARA)

Нема коментара: