петак, 12. децембар 2008.

Riječki Uragani: ŠKOLJKA // video + text



"Debora, moja Debora...", tako kreće pesma riječkih Uragana. Upravo ovih doteranih momaka na fotografiji iznad teksta. I upravo je slušam dok pišem ovaj post. Uživanje je potpuno!
"Prije pedesetak godina Rijeka je izgleda kao grad iz snova – plesalo se i sviralo na svakom koraku" - Srećko Cuculić, poznati riječki književnik.
"Sve je bilo puno sporije, puno romantičnije. Riječani su šezdesetih mogli zaplesati na najmanje 18 plesnjaka. U rock su ih uveli Uragani." (Riječki glazbenici – Pioniri rocka bivše države)
Možda je ovo "pedesetak godina" malo preterano za priču o riječkim Uraganima? Ipak je to priča o šezdestim godinama XX veka. Jer tada se pojavljuju Uragani!
Opet citat: "Darko Glavan, poznati glazbeni kritičar i riječki dečko pak kaže kako Riječanima tada nisi mogao podvaliti staru glazbu – sviralo se ono što i u svijetu. Ili – prekjučer na Radio Luksemburgu, a večeras na nekom od riječkih plesnjaka. "
A onda (mislim posle DEBORE) prelazim na "Školjku", drugi veliki hit Uragana:

Raspleti kosu, priđi mi bosa
da u moru nestanemo mi...
Ili:
"Naša je staza satkana od pjene
a naše je Sunce tvog oka sjaj..."
I opet:
"Raspleti kosu, priđi mi bosa..."
I to traje... To razvučeno "i" na kraju reči "mi". Dakle - "iiiiiiiiii..."
Opet citat: "Nakon faze kopiranja i reproduciranja tuđe glazbe, došla je ona autorska, a Školjka ili Debora, hit pjesme Uragana začele su riječki zvuk."

Početak URAGANA:
Ante Škrobonja, zajedno sa Dariom Ottavianijem, Mariom Pehardom i Sašom Sablićem krajem 1960. godine osniva "Uragane".
Prvi nastup "Uragani" su imali u decembru 1961. postavši tako prvi r'n'r band u ondašnjoj državi - Jugoslaviji. (Dakle, ako vas neko pita koji je prvi ex-yu bend slobodno mu odgovorite - "Riječki Uragani".)

4. i 5. novembar 1965.
Na "Prvom festivalu Beat muzike" u Zagrebu, 4. i 5. novembra 1965. godine nastupili su riječki Uragani.

1967.
Nakon faze kopiranja i reproduciranja tuđe glazbe, došla je ona autorska, a hit pjesma Uragana "Školjka" začela je "tvrđi" rockerskiji glazbeni izričaj u Gradu na Rječini. Uragani su pjesmom "Školjka" iste godine nastupili na "Melodijama Istre i Kvarnera" i osvojili 3. mjesto prema glasovima publike. Pjesma je objavljena na festivalskom koktel EP vinilu, a tko je osvojio 1. i 2. mjesto nama je nepoznato - i, ukrajnjoj liniji - manje bitno.

1968.
Dalibor Brun zamenjuje bubnjarske palice mikrofonom i postaje pevač grupe Uragani. U svibnju im izlazi EP ploča za Jugoton, a u studenom nastupaju na "Festivalu Jugoslavenske pop muzike" u Zagrebu i osvajaju nagradu za najbolju vokalnu interpretaciju. Tragom uspješnice "Školjka" iznimno popularna postaje nova hit-pjesma Uragana "Debora" (što je ustvari obrada originala "Deborah" koju pjeva Wilson Pickett a premijerno je izvedena na talijanskom festivalu San Remo 1968. godine).

1969.
Grupu Uragani napušta Dalibor Brun i prelazi u tada iznimno popularnu Korni grupu. Dalibor Brun je pjesmom 'Bit sonata' bio i pobjednik na popularnom glazbenom festivalu u Subotici - po mišljenju publike.

1970.
Grupa Uragani službeno obznanjuje definitivan prekid glazbene karijere.

Нема коментара: