понедељак, 19. април 2010.

ELIPSE - Pogledaj kroz prozor

Grupa Elipse je svoju karijeru otpočela 1963. godine po uzoru na grupu The Shadows, kao i mnoge grupe iz tog vremena. Postali su veoma popularna grupa 60-tih godina, a njihovi nastupi u Gradskom podrumu u Beogradu su bili rok događaji.
Elipse su, kao predgrupa svirali na koncertima The Searchers-a i The Hollies-a kada su ove tada veoma poznate i popularne svetske grupe nastupale u Jugoslaviji.
1965. godine su snimili svoj prvi singl sa Pericom Stojančićem. Na A-strani Perica Stojančić je snimio dve pesme, a na B-strani grupa Elipse je izvele dve instrumentalne kompozicije.
1966. godine su bili pobednici Gitarijade, a 1967. godine su osvojili srebrnu medalju na internacionalnom festivalu u Bugarskoj. U to vreme su svirali rhythm'n'blues. Kada se grupi pridružio Edi Dekeng (student iz Konga - eks Crni Panteri) počeli su da sviraju soul.
Treći singl Elipse izdaju 1967. godine sa pevačem Edijem Dekingom. Većinu svojih spotova za potrebe Televizije Beograd, Elipse su snimali u beogradskom Zoološkom vrtu, a svirali su i muziku za filmove "Nemirni" Kokana Rakonjca, i "Buđenje pacova" Živojina Žike Pavlovića.
U jesen 1967. godine Slobodan Skakić osniva grupu Nove Elipse. Pored njega grupu su činili: Ratomir Dmitrović (gitara), Nenad Nedić (bas gitara) i Milan Kašanin (bubnjevi). Ova grupa nije postigla neki veći uspeh.
U leto 1968. godine Elipse su prestale da postoje.




 (izvor - VIKIPEDIJA)


Нема коментара: