четвртак, 15. април 2010.

Grupa 220: "Sivilo perona"

Uvod: Povodom 40.000 poseta na blogu EX YU FOREVER, blog Vam ponovo "poklanja" pesmu GRUPE 220 "SIVILO perona".
Hvala svima koji nas posecuju!
ZAdrzite OSMIJEH na licu...

Vojko Sabolović i Ranko Balen sezonski sviraju po hotelskim terasama u Opatiji sa "Ehosima", a u ljeto 1966.g. dolaze na ideju da osnuju sastav pod imenom Grupa 220. Povremeno im se priključivao Drago Mlinarec, koji je sa sastavom "Jutarnje Zvijezde" svira u Rijeci. Mlinarec je kao gost u "Ehosima" svirao i pjevao svoje i Dylanove pjesme. Ubrzo nakon toga postižu dogovor o zajedničkom radu, kojeg realiziraju iste jeseni u Zagrebu. Grupa 220 održava svoj prvi nastup 15. listopada 1966.g. u dvorani "Vrbik", a tadašnja postava sastava je bila; Drago Mlinarec (usna harmonika), Vojko Sabolić (gitara i vokal), Ranko Balen (bubnjevi) Mišo Tatalović (bas gitara).
SIVILO PERONA (1971): Na festivalu "Zagreb '71." u večeri kada se predstavljaju rock sastavi izvode skladbu "Posmrtna posveta", pojačanu sa zvukom violončela.
Nakon toga snimaju sljedeće singl na kojemu se nalaze skladbe "Do viđenja, vještice" i "Sivilo perona". Iz sastava odlazi Duško Žutić, a na njegovo mjesto dolazi Husein "Hus" Hasanefendić, koji je prije toga 1968.g. već bio sa Zubkom i Stančićem u sastavu "Ab Ovo". Tokom ljeta sudjeluju sa ostali sastavima na turneji "Adriatic Show". Na koncertima sviranim u Jugoslaviji sastava Marmelade, Status Quo i Mungo Jerry, nastupaju kao predgrupa. Sastav se sa vremenom počeo okretati čvršćem zvuku i ritmu što nije odgovaralo ambicijama Drage Mlinareca. Tijekom snimanja njihovog sljedeće albuma A ti se ne daj, odlučeno je da album izađe kao Mlinarčev prvijenac, što je ujedno bila i najava njegove uspješne solo karijere. (izvor - WIKIPEDIJA)

Нема коментара: