четвртак, 13. новембар 2008.

Ribara starog kći: Nikica Marinović, prva mis SFRJ

Nikica Marinović (1947-2008) je prva Jugoslovenka koja se davne 1966. pojavila među zvaničnim kandidatkinjama za lepoticu sveta u Londonu. Fantastičan uspeh koji je postigla (prva pratilja i najlepša Evropljanka) do sada nije pošao za rukom nijednoj našoj devojci.
Naša i evropska neprikosnovena lepotica već davne 1966. godine: svuda je osvajala šarmom, osmehom i neposrednošću
Eriku Morliju se najzad ispunila želja. Posle petnaest godina čekanja, među zvaničnim kandidatkinjama za titulu mis sveta, našla se i devojka s druge strane. Iza gvozdene zavese. Te 1966. godine, ne baš slučajno, u London je otputovala najlepša devojka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Nikica Marinović, bisernoplave kose, puti poput najfinijeg porcelana, ponosno je prošetala Rojal Albert holom, zdanjem-spomenikom ljubavi engleske kraljice Viktorije prema preminulom suprugu Albertu, i osvojila za sve naše potonje kandidatkinje najviše. Proglašena je najlepšom Evropljankom i prvom pratiljom mis sveta. Kasnije, nijedna lepotica Jugoslavije, a bilo ih je više od 25 na planetarnom izboru, nije uspela da se okiti visokom titulom.
Uprkos ubeđenju da su naše žene najlepši "primerci" ženskog pola, rečeno nepopularnim mačo jezikom, savremeno takmičenje u lepoti osmislili su Englezi.
(izvor - ILUSTOVANA POLITIKA, 18. januar 2003. g.)

BEOGRAD - Najuspešnija jugoslovenska lepotica svih vremena Nikica Marinović u utorak, u 14 časova, tragično je okončala svoj život u 61. godini.
Na izboru za mis sveta 1966. godine bila je proglašena najlepšom Evropljankom i drugom pratiljom mis sveta. Takav uspeh do danas nije uspela da ponovi nijedna devojka sa ovih prostora.
Bila je u braku sa književnikom Vukom Vučom. Sa njim ima sina Đorđa. Iz drugog braka, sa Zdravkom Šotrom, ima sina Marka. Već duže vreme Nikica je živela povučeno u stanu u centru Beograda. Kažu da je bila depresivna i da je prekinula komunikaciju sa svetom.
(izvor - VEČERNJE NOVOSTI, 13. novembar 2008. g.)


Нема коментара: