среда, 18. јун 2014.

Ženska ekipa iz šezdesetih: VIS Sanjalice


VIS Sanjalice je osnovan 01. januara 1965. godine mada su svoj prvi nastup imali 29. decembra 1964. g. u beogradskom "Pionirskom gradu" zajedno sa duom DD, Zoranom Rambosekom i Mirkom Šoucem. 
Prvu postavu su sačinjavali u to vreme učenici i učenice osnovnih škola: Ljiljana Mandić (solo gitara, vokal), Slobodanka Miščević /ritam gitara, vokal/, Ljiljana Jevtic /bas/, Vojislav Veljkovic /bubanj/ i Ratomir Vuković /klavijature/ .
Krajem 1966. Vojislav Veljković je otišao u vojsku, a zamenila ga je njegova tadasnja devojka Snežana Veselinovic koju je naucio da svira bubnjeve. Ne zeleci da bude jedini muskarac u grupi, povukao se i R.V. a njih četiri su nastavila kao prvi ženski domaći VIS.
Na smotri grupa nazvanoj Beograd-Zagreb 1967. godine u konkurenciji brojnih muških sastava osvojile su prvo mesto. Iste godine su sa svojim programom ucestvovale u tada vrlo popularnom muzickom karavanu "Pesma leta" na kome su se takmicili najpoznatiji izvođači zabavne muzike. Te godine su gostovale u Rumuniji, svirale na modnim revijama i tom prilikom nastupile na njihovom radiju i TV-u.
Leta 1968. svirale su dva meseca u Puli i drugim istarskim gradovima. Slobodanka Miščević je otpevala naslovnu pesmu u filmu "Pusti snovi" .

Tokom karijere su odrzale preko hiljadu  koncerata, igranki i nastupa na modnim revijama, često sa kreatorom Aleksandrom Joksimovicem.
Sudeci po novinskim izvestajima, u to vreme bile najpoznatiji zenski sastav u YU. U teatru poezije RU "Djuro Salaj" su svirale u predstavi "Bitnici pevaju" u kojoj su glumci Dragan Nikolic, Misa Janketic, Duško Golumbovski i dr. recitovali poeziju americkih bitnika u izboru i prevodu Jovana Cirilova.
Posle tri objavljena singla resile su da 1969.godine prestanu sa radom i posvete se fakultetu. Na singlovima nisu snimile ni jednu autoprku pesmu, vec pretezno prepeve stranih hitova. Udarna pesma sa prvog singla je bila "Idemo u svet", obrada "Per vedere quanto e grande il mondo", na drugom "Marioneta" ("Puppet on a string") i "Srecni zajedno" ("Happy together" grupe Turtles) a na trecem "Marijana" Vlahe Paljetka i "To su bili dani" (Those Were The Days iz repertora Meri Hopkins). Sa pesmom "Mi mladi: zastupljeni su na disku "YU retrospektiva" (Komuna 1994.)
(Tekst je preuzet iz "YU rock enciklopedije" Petra Janjatovića) 

4 коментара:

Unknown је рекао...

Ovo nije slika Sanjalica vec Zoksantela a tekst je o Sqnjalicama. To odgovorno tvrdim jer sam ja bubnjar Sanjalica tj Snezana Veselinovic a sada udata Juskovic Stajic.

Unknown је рекао...

Ovo nije slika Sanjalica vec Zoksantela a tekst je o Sqnjalicama. To odgovorno tvrdim jer sam ja bubnjar Sanjalica tj Snezana Veselinovic a sada udata Juskovic Stajic.

Infinitum је рекао...

Hvala
Snežana,
Slika će biti zamenjena...
pozdrav ex-YU rok legendi!!

Unknown је рекао...

Hvala Vama na promeni slike. Veliki pozdrav od Snezane Veselinovic