среда, 8. октобар 2008.

ZABORAVLJENE ZVIJEZDE: Bruno Petrali

Od 1946. bio je spiker na Radio Rijeci, a poslije i glumac u Talijanskoj drami Narodnoga kazališta "Ivan Zajc" te sportski komentator na Radioteleviziji Kopar.
Već prije početka pedesetih počinje i pjevati. Kad se na Radiju stvorila prava klima, odmah je postao, uz Zvonimira Krkljuša, vodeći pjevač riječke estrade.
Od svibnja 1955. do svibnja sljedeće godine, u samo godinu dana, na pločama Jugotona izdano mu je osamnaest pjesama. Bio je to svojevrstan rekord koji su tada tek rijetki dostigli ili nadmašili.
Uglavnom pjeva hitove sa Sanrema (po tome je bio jedinstven u cijeloj zemlji) i filmske glazbe, ali i izvorne skladbe domaćih autora. Prva mu je ploča Sreću mi vrati (beogradskih autora D. Ristića i J. Kovača), poslije je snimio i Čežnju (C. Zrelc), a među brojnima se ističu Pjesma slavuja i Aprite le finestre (Sanremo 1955. i 1956.). Osobito je zanimljiva pjesma U maloj barci (s Radojkom Delić), a poznate su mu i Tužna samoća, Pjesma o godišnjim dobima (gotovo sve u Kinelovu prepjevu). ( izvor - ČAROBNA IGLA)

Нема коментара: