четвртак, 31. јул 2008.

28 minuta do pet

Marina Perazić je rođena 29. maja 1958. na Sušaku. U srednjoj školi je bila odličan đak, pa je oslobođena mature. Htela je da studira psihologiju, ali je po majčinoj želji ipak odabrala Građevinski fakultet i diplomira u roku. Na drugoj godini je upoznaje nešto mlađeg sa Davora Tolju, klavijaturistu u lokalnim riječkim sastavima. Za vreme odsustva Davorovog brata Edija (koji je bio na odsluženju vojnog roka), Marina je postala pevačica grupe Denis & Denis.

1984. godine je izašla njihova prva pesma "Program tvog kompjutera", koja se kasnije našla na albumu "Čuvaj se!". Publika se samo na kratko puritanski snebivala na Marinine smele uzdahe, a onda je lavina krenula i do kraja godine grupa je sa svojim elektro-popom pokupila sve nagrade i vrtoglavo se popela na vrhove lestvica i muzičke scene. Davor Tolja, kompozitor svih njihovih pesama, zatim odlazi u JNA, a za vreme njegovog odsustva "Jugoton" na brzinu izdaje mini-album sa hitovima "Ja sam lažljiva", "Soba 23" i "Voli me još ovu noć" ne bi li pokrila glad tržišta za muzikom Denis & Denis. Posle povratka iz vojske 1986, Tolja, sa kojim se Marina jedno vreme i zabavljala, napušta grupu, a ona nastavlja solo karijeru (album "Marina" iz 1987. sa hitom "Kolačići" Kikija Lesendrića). Njen producent Mato Došen je, kako je sama govorila, bio više zainteresovan za nju no za pesme koje su radili, bila je sve usamljenija i neazdovoljnija, nepoznati muškarci zvali su je noću i dahtali u skušalicu. Odlučila je da napusti sve i ode u Njujork kod bubnjara Ivana Fecea Firčija, Novosađanina sa kojim se do tada zabavljala.

U Njujorku, Marina Perazić radi kao bebisiterka, zatim u poslastičarnici, onda kao kasirka, pa kao pomoćnik menadžera lokala. Zatim je u dva teška porođaja dobila kćerke Miu i Lunu, a po povratku sa jednog puta iz Rijeke usledilo je saznanje da je Firči u roku od deset dana našao novu devojku, i težak razlaz (brak nikada nije zaključen). Iako je otac oteo dečije pasoše i javio policiji da deci ne bude dozvoljeno napuštanje zemlje, Marina uspeva da ćerkama pribavi druga dokumenta, da se otme od Firčijevog pokušaja da je zadavi, i sa ćerkama se dokopa Rijeke, a potom i Beograda.

Nakon osam godina u Njujorku, Marina se vratila u već podeljenu zemlju. "Povratnički" album snimila je u Beogradu, a u pesmi "Južni ritam" peva "Moj Beograd sad je tužan i siv"... Otpor nacionalizmu i napore da nastavi da živi svoj život Marini Perazić nikada nije oprošten u Hrvatskoj, a u izvesnoj meri ni u Srbiji. Danas živi, uglavnom, u Rijeci sa kćerkama i ocem, a u Beogradu ima povremene nastupe kojima se finansijski izdržava, i prilikom svojih boravaka u Srbiji često posećuje "andergraund" zabave sa tehno i trans muzikom. Bila je u vezi i sa Vladom Geogrievim.

Marina Perazić ostaje verovatno najupamćenija po provokativnim interpretacijama nekih pesma, poput spota za "Sobu 23" u kojem se na satenskim čaršavima proteže i mazi sa Edijem Kraljićem. Na Mesamu 1985. sa Kraljićem osvaja drugo mesto (iza Olivera Mandića) sa pesmom Oaza snova, jednim od najvećih hitova te godine. Učestvovala je na još tri Mesama i na izboru za jugoslovenskog predstavnika za Pesmu Evrovizije 1986. Na Beoviziji 2003., osvojila je šesto mesto i nagradu za najbolji scenski nastup za pesmu "Seks bez dodira", a u avgustu 2004. objavljavila je i istoimeni singl. (IZVOR - VIKIPEDIJA)
--

Нема коментара: