петак, 16. мај 2008.

Šta danas slušam?!



Malo zapadnije bi rekli: što danas slušam?! Ali, ne mari... Razumemo se već... Zar ne?!
Kao što iz gornjeg videa možete da vidite, danas slušam Borisa Babarovića i CRVENE KORALJE. U Winamp-u se upravo vrte njihove pesme! Uglavnom, instumentali. Trenutno, "Guitar tango".
Kada je tako, hajde da potražimo na NET-u nešto o njima! Dobra je sledeća ADRESA. Ne da je dobra već je - odlična! Upravo je listam, prikupljam podatke o Crvenim koraljima...
Pa, krenimo sa hronologijom...
NULTA TAČK A - Godina osnivanja benda je 1961/1962. godina.
OSNIVAČI: Miro Lukačić, Davorin Dino Kras-Sarajlić, Rudi Šimunec, Medo Josip Badrić i Jelenko Krupić.
Boris Barba Babarović pridružuje im se nakon nekoliko meseci...
I priča zvana CRVENI KORALJI kreće! Vozi po gradovima i republikama EX YU!
Potom na sajtu koji smo naveli sledi INTERVJU.
Ipak, evo i ovde nekih izvoda iz intervjua.
Prva proba benda: Trg žrtava fašizma 15, ZAGREB.
Prva svirka - u Poletu, plesnjaku nedaleko od navedene adrese prve probe benda.
Repertoar: Clif i Shadowsi.
PRVI EP - 1963. GODINE snimaju prvi EP. Udarna stvar je bila skladba basiste Dine: "Rekla si, volimo se", uz još jednu vokalnu i dvije instrumentalna skladbe.
TV DEBI - Počinju se pojavljivati i na televiziji: "Mornar na triciklu", "Ekran bez ekrana", "Slavica i Mendo Mendović", "Magazin"...
MAMUTSKA YU TURNEJA - g-dine Sinković, kao pravi meštar u svom fahu, organizuje 150, možda i 160 koncerata u tri meseca po celoj tadašnjoj Jugi!
Alfons Vučer - Koraljima je napisao nekoliko prekrasnih hitova...
NAGRADE - Na "Zagreb festu" 1966. odnose prvu nagradu stručnog žirija i drugu nagradu publike s "Mirjanom", nagrađeni su i 1967. za skladbu "Ne pitajte za nju", a "Nemoj reći zbogom" publika 1968. nagrađuje trećim mjestom.
INOSTRANSTVO - 1966. odlaze u Njemačku, gostuju u Stuttgartu, Hamburgu, Hannoveru. Ponovno će u Njemačku na dvotjednu turneju u sklopu programa "Našim građanima u svijetu", s meštrom programa Vikijem Glovackim, gdje će biti i prateća skupina estradnim zvjezdama Ivici Šerfeziju, Ivi Robiću, Arsenu Dediću...
SARADNJA - saradnju sa nabrojanim pevačima... nastavljaju i u tonskim studijima, pa su tako - što za sebe, što za druge - snimili šezdesetak singl i EP-ploča.
NOVI BASISTA BENDA - "Naš novi basist bio je Mika Hižak, pun elana, zafrkant. Morali smo s njim navježbati naš koncertni program jer je Damir Gostl najavio neku turnejicu, možda i dvije, a na kraju se izrodila najveća turneja u povijesti: tri smo godine, od 1968. do 1971. god. svirali i do tri koncerta na dan - u 16, 18 i 20 sati, baš kao filmske predstave!"
JNA - JNA je bila bolna tAčka/točka C. KORALJA: čim bi bend počeo kontinuirano raditi, "zasolili" bi pozivima, preko noći...
"Tako se i naš basist Hiza baš fino "udomaćio" u bendu, kad evo poziva da se u roku od 24 sata javi na odsluženje vojnog roka! Taj smo dan, kad je stigao telegram, baš svirali u travničkom Domu JNA. Izgrlili smo i ispratili "druga" našega, a on ravno za Zagreb, pa - na crno preko "grane" via Kanada!"
BASISTA NO. 3 i NO. 4- ulogu basiste je preuzeo tehničar Vladek Solenečki, i to čisto pristojno, a ubrzo novi basist postaje Vladimir Kirby Bastajić.
orgulje/klavir - Krešo Pavlić.
SRBIJA - njihov najveći "roker" Đorđe Marjanović odbio nastupiti iza nas, prepao se da ga ne isfućkaju... IZVIŽDE, što bi se reklo?!
(Opaki su bili ti Koralji! Slušao sam ih jednog leta na Hvaru - Starigrad. Pravi bend za terase! Ili su bili samo pregaženi (u svakom pogledu) te 1983. godine?!)
R U S I J A / SSSR - Crveni koralji odlaze 1971./1972. prvi put u Rusiju. Uz imena poput Lade Leskovara, Zdenke Kovačićek, Josipe Lisac, Đurđice Barlović, Tonija Leskovara i neuništivog Matta Collinsa. Pola su godine svirali uzduž i poprijeko tadašnjeg SSSR-a!
S P L I T - Boris Babarović se 1971. g. seli u Split.
Menja ga Marijan Miše, ali se neuništivi Barba ponovno vraća. Jer, on bez Koralja i oni bez njega jesu - nezamislivo!
S L O V E N I J A - Lado Leskovar ih zove 1973. godine u svoj show na slovenačkoj TV: u sat vremena svirke uživo iz ljubljanskog Studentskog naselja, oduševljavaju publiku.
PERSONALNE PROMENE - Medo Badrić 1976. godine napušta Koralje, menja ga ponovo Boris Turina, a njega višegodišnji član Zlatnih akorda Željko "Mačor" Marinac.
Odlazi i jedan od prvih dobrih ritam gitarista Rudolf-Rudi Šimunec.
SLEDEĆI JUBILEJ
- 2012. godine pedeset godina postojanja!





Нема коментара: