четвртак, 22. мај 2008.

SMAK 86

LP "SMAK 86" pojavio se pet godina posle prethodnog SMAK albuma ZAŠTO NE VOLIM SNEG. Jedne antologijske ploče koja je prošla manje zapaženo nego što je zasluživala.
U tih pet godina mnogo toga se izdešavalo (sa) Smakovcima: pevač Boris Aranđelović je snimio solo-album (IZ PROFILA, 1982), gitarista R.M.TOČAK se preselio u Beograd i sa basistom Lolom Andrejićem osnovao TEK, bubnjar Kepa je ušao u neke svoje projekte... Činilo se da je sa SMAKOM zauvek gotovo! I onda se 1986. godine pojavljuje ova ploča (što bi se reklo - kao grom iz vedra neba!) Najkraće rečeno: suvišna ploča! Ono što je R.M.TOČAK godinama želeo, konačno je na ovom albumu i ostvario: svi tekstovi i muzika su njegovi! Nema više Marine Tucaković, Mirka Glišića... Smešne "La Kukarače"...
Ostali Smakovci, izgleda, nisu imali ni snage a ni volje da mu se suprostavljaju. Dozvolili su g-dinu TOČKU da im nametne svoje ideje. I, naravno, pogrešili! Točkov ego je konačno uništio SMAK. Njegovi naivni tekstovi, nedorasli tadašnjoj YU-rock sceni, još su više potopili ionako prosečne kompozicije.
I, tu je kraj! Bar za mene. Ono što je Smak dalje radio nazvao bih prema jednom filmu Živojina Pavlovića - letom mrtve ptice. Smak je i dalje svirao, nastupao, ali to više nije bila MUZIKA.

Tracklist:
A
1. ŽELIM DA KUPIM PANTALONE
2. SAVA
3. PUT POD NOGE, BRE
4. SUNČANI SAT

B
5. KAD SPAVAŠ SAM
6. JA VOLIM TVOJE GRUDI
7. NA VRHOVIMA PRSTIJU
8. KORNJAČINA KOŽA

Нема коментара: