уторак, 11. март 2008.

Preminula Semka Sokolović-Bertok

Legendarna jugoslovenska glumica Semka Sokolović-Bertok preminula je u sredu uveče u 72. godini u zagrebačkoj bolnici „Rebro“. Njen sin Mario Bertok rekao je sarajevskom listu „Dnevni Avaz“ da je njegova majka doživela moždani udar i krvarenje, zbog čega je nekoliko dana ležala u bolnici.

Prema njegovim rečima, sve se dogodilo naglo, pa su svi, a naročito njegov otac, još u šoku. Semka Sokolović-Bertok biće sahranjena u ponedeljak na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Poznata glumica rođena je 22. decembra 1935. u Sarajevu. U karijeri je nastupila u gotovo stotinu filmova i TV serija: prvi film bio je „U mreži“ (1956), reditelja Bojana Stupice, a poslednji „Ljubav i drugi zločini“ (2008), mladog reditelja Stefana Arsenijevića. Ostaće upamćena, između ostalog, i po ulogama u filmovima Gorana Markovića (direktorka škole u filmu „Majstori, majstori!“ iz 1980. i Doktorka Ćirić u „Varioli Veri“ iz 1982. godine), a već je ušla u legendu kao nezaboravna „tetka iz Bosanke Krupe“ u filmu „Štefica Cvek u raljama života“ Rajka Grlića. Početkom devedesetih glumila je u nekoliko filmova („Praznik u Sarajevu“ Benjamina Filipovića, „Krhotine“ Zrinka Ogreste, „Čaruga“ Rajka Grlića...), a tokom rata je nastupala u hrvatskim filmovima i serijama. Pred kraj karijere Semka Sokolović-Bertok neumorno je radila, učestvujući u mnogim projektima na području bivše Jugoslavije. Među novijim naslovima izdvajaju se filmovi: „Kod amidže Idriza“ Pjera Žalice, „Grbavica“ Jasmile Žbanić i „Četvrti čovek“ Dejana Zečevića. Naša publika ovih dana može da je gleda u seriji „Vratiće se rode“ na TV B92, a premijera filma „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića očekuje se u septembru. „Umjetnost nema granice, a pogotovo ne ove jadne, balkanske“, govorila je legendarna glumica.
U Beogradu je imala mnogo prijatelja, a s posebnom toplinom je govorila o Miri Banjac. „S njom sam bila izuzetno dobra ceo život. Ona ima divan smisao za humor koji meni odgovara. Ona me ujutro zove iz Beograda i kaže: ‘Bertok, šta radiš?’, a ja njoj ‘Šta ti radiš, Banjac?“.
Osim glumačke karijere, Semka Sokolović je u mlađim danima osam puta osvajala titulu šahovske prvakinje Hrvatske. (BLIC, Beograd)

Нема коментара: